فهرست مطالب

فصلنامه خون
سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 76، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صمد ولی زاده، آزیتا چگینی*، فرانک بهناز، روناک کربلائی فر، علی اکبر بورفتح الله صفحات 99-107
    سابقه و هدف

    جراحی ترمیم آنوریسم آیورت همراه با خونریزی فراوانی است که سبب اختلالات انعقادی در حین و بعد از عمل جراحی می شود. نظر به این که مصرف خون در این بیماران در مقالات کمی مورد بررسی قرار گرفته، برآن شدیم تا دراین خصوص تحقیق نماییم.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه مقطعی، بیماران آنوریسم آیورت شکمی نیازمند ترمیم جراحی از دی ماه سال 97 تا مرداد ماه سال 99 در بیمارستان شهدای تجریش بررسی شدند. میزان مصرف خون و فرآورده در حین و بعد از عمل جراحی تا زمان ترخیص بیماران بررسی گردید. جهت تجزیه و تحلیل آماری از نرم افزار Graph Pad prism استفاده شد. 05/0 p< معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    از 20 نفر بیمار ترمیم آنوریسم آیورت، 16 نفر (80%) مرد و 4 نفر (20%) زن بودند. 7 مورد (35%) از آن ها علاوه بر گلبول های قرمز متراکم، دریافت پلاسما نیز داشتند. تعداد واحد FFP مصرفی به طور میانگین 5/1 ± 7/3 واحد بود و به 13 نفر از بیماران (65%) فقط گلبول های قرمز متراکم تزریق شد. در هیچ یک از بیماران، پلاکت تزریق نشد. ارتباط بین تعداد واحدهای گلبول قرمز تزریقی با میزان هموگلوبین قبل از عمل جراحی و سن بیمار بررسی شد. هم چنین ارتباط بین INR قبل از عمل جراحی و میزان دریافت FFP بررسی گردید که هیچ یک از نظر آماری معنادار نبود.

    نتیجه گیری

    علی رغم جراحی وسیع سرخرگ آیورت وخونریزی وسیع، 65 درصد از بیماران فقط تزریق گلبول های قرمز متراکم داشتند. در 35 درصد آن ها علاوه بر گلبول قرمز پلاسما هم تزریق گردید ولی پلاکتی تزریق نشد.

    کلیدواژگان: تزریق خون، آنوریسم آئورت، گلبول های قرمز، پلاسمای تازه متراکم، پلاکت ها، جراحی
  • فاطمه توبه یانی، سعیده میلانی، فاطمه یاری* صفحات 108-121
    سابقه و هدف

    ایمنی زایی در آزمایشگاه، امکان پذیر می باشد. در این روش سلول های تک هسته ای خون محیطی، جداسازی شده و با فاکتورهای لازم جهت ایمنی زایی در محیط کشت مواجه می شوند. در این مطالعه، به دنبال شناخت فاکتورهای مختلف و عوامل دخیل در فرآیند ایمنی زایی لنفوسیت های B در آزمایشگاه به عنوان مرحله مقدماتی در ایجاد آنتی بادی بر علیه آنتی ژن گروه خونی Kell بودیم.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه تجربی، آنتی ژن Kell از کیسه های خون کامل Kell+ جداسازی و تخلیص شد. سلول های تک هسته ای خون محیطی از کیسه های خون کامل Kell- با استفاده از روش گرادیان دانسیته، جداسازی شدند و پس از مواجهه با ال لوسیل ال لوسین متیل استر، با کلیه فاکتورهای لازم جهت ایمنی زایی در محیط کشت با غلظت مناسب از آنتی ژن، ادجوانت و سیتوکاین های اینترلوکین 4 و اینترفرون گاما مواجه گردیدند. پس از 11-7 روز، سوپ روبی سلول ها از نظر تولید آنتی بادی با روش حساس الایزا بررسی شدند.

    یافته ها

    مطلوب ترین شرایط کشت به منظور ایجاد ایمنی زایی و تولید آنتی بادی اختصاصی Anti-Kell ، مواجهه سلول های تک هسته ای با غلظت 25/0 میلی مولار LLME و به کارگیری 1000-500 نانوگرم در میلی لیتر آنتی ژن Kell به همراه 10 میکرولیتر MLC (Mix lymphocyte culture) است. میانگین جذب نوری در طول موج 450 نانومتر که بیانگر تولید آنتی بادی اختصاصی علیه آنتی ژن Kell می باشد، در این حالت 03/0 ± 052/2  به دست آمد.

    نتیجه گیری

    بر اساس مطالعه انجام شده، انجام ایمنی زایی در محیط کشت علیه آنتی ژن Kell امکان پذیر می باشد و می توان با به کارگیری عوامل مختلف، تحریک سلول های تولیدکننده Anti-Kell در محیط کشت را بهینه سازی کرد.

    کلیدواژگان: ایمنی زایی، آنتی بادی، سیستم گروه خونی Kell
  • رسول سلیمی*، بهناز ذوالفقاری، حسین اصفهانی، حسن رفیعی مهر صفحات 122-130
    سابقه و هدف

    اطلاع از تظاهرات بالینی بیماری های خونریزی دهنده، از نظر مدیریت مناسب و اتخاذ استراتژی های پیشگیرانه بسیار مهم است. این مطالعه با هدف بررسی فراوانی تظاهرات بالینی اولیه بیماری های خونریزی دهنده در شهر همدان انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی به روش سرشماری، تعداد 76 بیمار مبتلا به بیماری های خونریزی دهنده دارای پرونده پزشکی در بیمارستان بعثت طی سال 1399 تا 1400 از نظر سن، جنس، نوع بیماری خونریزی دهنده، تظاهر بالینی اولیه، سطح فاکتور انعقادی، سابقه هموفیلی در خانواده، تعداد دفعات تزریق فرآورده خونی، نحوه دریافت فرآورده خونی و شدت بیماری بررسی شدند. داده ها با استفاده از آزمون مجذور کای و نرم افزار SPSS نسخه 23 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین سن بیماران 56/15 ± 60/24 سال و 92/82% مرد و 1/17% زن بودند. هماتوم (42/18%)، پتشی و اکیموز (42/18%)، خونریزی به دنبال ختنه (42/18%) و خونریزی از بینی (50/10%) شایع ترین تظاهر بالینی اولیه بود. هموفیلی نوع A با 1/67% (77/66% شدید، 4/14% متوسط و 83/18% خفیف) شایع ترین اختلال بود. بین شدت هموفیلی با تظاهرات اولیه بیماری و نوع فرآورده دریافتی و هم چنین جنسیت از نظر تظاهرات بالینی اولیه تفاوت معنا دار مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه، شایع ترین اختلالات خونریزی دهنده هموفیلی بین 1 تا 2 سالگی و سندرم گلانزمن بود و هماتوم، پتشی و اکیموز و خونریزی شایع ترین یافته بیماران هموفیلی بودند. اکثرا مبتلا به فرم شدید بیماری بودند و از نظر نوع، شدت و اولین تظاهرات بالینی هموفیلی، تقریبا مشابه نتایج سایر مطالعه ها بود.

    کلیدواژگان: هموفیلی A، بیمارستان ها، خونریزی
  • مریم غلامی، علی محمد کشت ورز حسام آبادی، کامران حاجی نبی، لیلا ریاحی، سزانه حق پناه*، شیما میلادی، مرجان غلامی صفحات 131-139
    سابقه و هدف

    مصرف خون در طب دنیا و ایران، جایگاه والایی دارد و در حفظ جان بسیاری از بیماران موثر است. هزینه های زیاد تهیه خون و فرآورده های خونی نشان دهنده اهمیت قابل ملاحظه مدیریت مصرف کیسه های خون می باشد. هدف از مطالعه، ارزیابی عوامل موثر بر مصرف کیسه های خون در بیمارستان نمازی بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع توصیفی و مقطعی بود. ابزار سنجش مطالعه پرسشنامه محقق ساخته پنج گزینه ای مبتنی بر مقیاس لیکرت بود؛ که روایی و پایایی آن توسط اساتید صاحب نظر مورد تایید قرار گرفت. نمونه مورد مطالعه جهت تکمیل پرسشنامه، 201 نفر از متخصصین بیهوشی، جراحان و پرسنل اتاق عمل بیمارستان نمازی بودند. داده ها توسط آزمون های آماری توصیفی و 23 SPSS ، تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    در ارزیابی وضعیت موجود مدیریت مصرف بهینه خون، آیتم های"توسعه برنامه های آموزشی به منظور مدیریت مصرف خون از طریق برگزاری جلسات و سخنرانی ها، بازآموزی و کارگاه های آموزشی" و "ثبت و گزارش دلایل از رده خارج شدن محصولات خون (به عنوان مثال ضعف عملکرد در سفارش بیش از حد)" بیشترین فراوانی (با 1/79% و 1/78%) را از نقطه نظر شرکت کنندگان داشتند. از لحاظ قابلیت اجرایی عوامل تاثیرگذار بر ارتقای وضعیت موجود، بیشترین فراوانی مربوط به آیتم های"استفاده از تجهیزات حمل و نقل ایمن خون درون بیمارستانی" و "در اولویت قرار دادن مصرف کیسه های خون قدیمی تر به جای کیسه های خون جدیدتر" بودند.

    نتیجه گیری

    این پژوهش نشان داد که رزرو خون، بیش از حد مورد نیاز انجام می شود و نیاز به کنترل بیشتر از لحاظ کمی و کیفی در اتاق عمل بیمارستان ها می باشد.

    کلیدواژگان: انتقال خون، اتاق های عمل، بیمارستان ها
  • مهتاب فرح انگیز، میترا امینی، لیلا کسراییان* صفحات 140-147
    سابقه و هدف

    عدم آگاهی از جنبه های مختلف فرآیند تزریق خون می تواند منجر به بروز عوارض خطرناکی در بیمار گردد. با توجه به اهمیت آموزش پرستاران در زمینه تجویز خون و فرآورده های خونی، بر آن شدیم تا به بررسی میزان آگاهی پرستاران شاغل در بیمارستان های شهر شیراز در زمینه طب انتقال خون بپردازیم.

    مواد و روش ها

    این پژوهش توصیفی- تحلیلی به روش مقطعی بر روی پرستاران شاغل در بیمارستان های شیراز انجام گرفت. یادگیری با استفاده از پرسشنامه تعیین سطح آگاهی فراگیران در قبل و بعد از دوره توسط آزمون پری و پست تست انجام شد. پرسشنامه از دو قسمت مشخصات دموگرافیک و 28 سوال چهار جوابی در مورد نحوه تزریق خون؛ مشخصات و اندیکاسیون ها و عوارض تزریق خون تشکیل شده بود. مجموع امتیاز این چک لیست 28 امتیاز بود. داده ها با 23SPSS و آزمون های t ، مجذور کا، مک نمار، آنوا و همبستگی پیرسون آنالیز شد.

    یافته ها

    میانگین نمره آگاهی پرستاران در زمینه طب انتقال خون بعد از آموزش به طور معناداری افزایش یافته بود (80/3 ± 47/13 از 28 به 45/5 ± 21/20 از 28) (001/0 <p). افزایش آگاهی در تمام آیتم‏های مرتبط (تزریق خون، پلاکت، پلاسما و عوارض تزریق خون) معنادار بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به اهمیت آگاهی پرستاران در انجام تزریق خون ایمن و کاهش خطاهای ناشی از تزریق و عدم آگاهی کافی پرستاران در زمینه طب انتقال خون به نظر می رسد، آموزش پرستاران و به روز نمودن آگاهی آن ها در زمینه طب انتقال خون به طور منظم و مستمر و ارزشیابی میزان تاثیر آموزش بر عملکرد پرستاران بسیار ضروری باشد.

    کلیدواژگان: طب انتقال خون، آگاهی، پرستاران
  • لیلا رجبی، علی رجبی، امین محمدی، رحیم خادمی، غلامرضا خمیسی پور* صفحات 148-157
    سابقه و هدف

    لوسمی لنفوبلاستی حاد، اختلال بدخیم هماتولوژیک رده لنفوییدی می باشد .به علت عوارض جانبی داروهای شیمی درمانی، اخیرا درمان با استفاده از گیاهان دارویی مورد توجه پژوهشگران می باشد. مطالعه های گذشته بر روی گیاه مورینگا اولیفرا، خاصیت ضد سرطانی آن بر روی برخی سلول های سرطانی را نشان داد. هدف از این مطالعه، بررسی اثرات سمیت سلولی برگ های گیاه مورینگا اولیفرا بر روی رده های سلولی جورکت و راجی از لوسمی لنفوبلاستی حاد بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، پس از تهیه عصاره های آبی و اتانولی از برگ گیاه مورینگا اولیفرا، سلول های جورکت و راجی، با غلظت های مختلفی از عصاره ها به مدت 48 ساعت تیمار شدند. زنده مانی گروه های سلولی توسط رنگ آمیزی تریپان بلو و آزمون  MTT ارزیابی شد. از سلول های تک هسته ای خون محیطی به عنوان گروه کنترل استفاده شد. تجزیه و تحلیل آماری داده ها با استفاده از نرم افزار Gragh Pad Prism 6 و آزمون یک طرفه ANOVA انجام شد.

    یافته ها

    تیمار سلول های جورکت و راجی با تمامی غلظت های مورد مطالعه از عصاره های آبی و اتانولی برگ گیاه، منجر به مهار رشد سلول ها شد. بالاترین درصد مهار رشد در غلظت µg/mL 150 عصاره های آبی و برای رده های سلولی جورکت و راجی به ترتیب 5/48% و 4/47% حاصل شد. هم چنین بالاترین درصد کشندگی در غلظت µg/mL 50 عصاره های اتانولی و برای رده های سلولی جورکت و راجی به ترتیب 4/73% و 5/78% به دست آمد. دوز IC50 در تمامی گروه های مورد مطالعه در غلظت µg/mL 150 حاصل شد.

    نتیجه گیری

    برگ گیاه مورینگا اولیفرا، منجر به مهار رشد سلول های سرطانی جورکت و راجی از لوسمی لنفوبلاستی حاد شد.

    کلیدواژگان: لوسمی لنفوبلاستی حاد، سلول های جورکت، مورینگا
  • فاطمه عبدالهی درمیان، رضا دلاور*، مرتضی نیکوفر، مجید نادری صفحات 158-165
    سابقه و هدف

    تزریق خون در بیماران مبتلا به بتاتالاسمی ماژور را می توان از عمده ترین مشکلات فردی و اجتماعی این بیماری دانست. هدف این پژوهش، بررسی اثر یک دوره تمرین ورزشی هوازی بر حجم خون تزریقی بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور بود.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر، یک تحقیق نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل بود که در سال 1399 در زاهدان انجام پذیرفت. آزمودنی های تحقیق حاضر، 24 بیمار مبتلا به تالاسمی ماژور 15 تا 35 سال، با روش بلوک های متغیر تصادفی سازی شده و در دو گروه تمرین(14 نفر) و کنترل(10 نفر) قرار گرفتند. آزمودنی های گروه تمرین، پیاده روی را به مدت هشت هفته انجام دادند. برای تحلیل داده ها، از روش های آماری t همبسته برای مقایسه درون گروهی و تحلیل کوواریانس برای مقایسه بین گروهی استفاده شد و 05/0 p< بود.

    یافته ها

    مقایسه درون گروهی نشان داد، حجم خون تزریقی، پس از هشت هفته ورزش هوازی، در هر دو گروه تمرین 73/462 ± 43/2421 میلی لیتر، 001/0 =p و کنترل 15/330 ± 00/2130 میلی لیتر، 039/0= p ، کاهش یافت و نتایج مقایسه بین گروهی، تفاوتی بین گروه تمرین و کنترل، پس از مداخله، نشان نداد، هرچند کاهش حجم خون تزریقی در گروه تمرین، بیشتر از گروه کنترل بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت؛ انجام تمرینات ورزشی هوازی می تواند در کنار روش های درمانی استفاده شده برای بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور، نیاز این بیماران را به خون تزریقی کاهش دهد، اگر دوره برنامه تمرین ورزشی به اندازه کافی طولانی باشد.

    کلیدواژگان: بتا- تالاسمی ماژور، تزریق خون، ورزش هوازی
  • فضل الله محمد حسینی، محسن ملک نیا، مهران امروانی، جواد جودت، افشین منصوریان* صفحات 166-182
    سابقه و هدف

    اگر چه پیشرفت های چشمگیری در درمان بیماران قلبی عروقی رخ داده اما عوارض جانبی ناشی از درمان، مهم ترین چالش هایی است که امروزه کاردیولوژیست ها با آن مواجه هستند. بروز التهاب پس از عمل جراحی یکی از عوارض استفاده از مواد بیهوشی و تزریق خون در بیماران می باشد. در این مطالعه به بررسی فاکتورهای مرتبط با آسیب ذخیره سازی گلبول قرمز و اثر آن بر جنبه های مولکولی التهاب القا شده به واسطه تزریق خون و مصرف عوامل بیهوشی پس از عمل جراحی قلب پرداخته شد تا بروز این مساله را بتوان کاهش داد.

    مواد و روش ها

    مقالات مرتبط برای نگارش این مقاله مروری با جستجو در پایگاه  Pubmedدر میان مقالات انگلیسی زبان چاپ شده بین سال های 2001 تا 2021 با استفاده از کلمات"جراحی توراسیک"، "التهاب"، "بیهوشی" و "تزریق خون" به دست آمد.

    یافته ها

    فاکتورهای مرتبط با لیز گلبول های قرمز که در حین ذخیره سازی فرآورده های خونی در کیسه ها تجمع می یابد و شامل هموگلوبین، هم و آمونیاک می باشد، می توانند به واسطه مسیرهای مجزا از یکدیگر باعث بروز التهاب در بیماران پس از جراحی شوند. هم چنین استفاده از مواد بیهوشی مختلف نیز می توانند باعث تحریک پاسخ های التهابی گردند. اما نشان داده شده برخی از این مواد بیهوشی همانند شمشیر دو لبه عمل کرده و می توانند هم باعث القای التهاب و یا باعث جلوگیری از بروز آن شوند.

    نتیجه گیری

    شناسایی فاکتورهایی که در اثر تحریک پاسخ های سیستم ایمنی افزایش می یابند و هم چنین شناسایی مسیرهایی که باعث جلوگیری از بروز التهاب می گردند، می توانند یک استراتژی درمانی مناسبی برای کاهش التهاب پس از عمل جراحی ایجاد کنند.

    کلیدواژگان: جراحی توراسیک، التهاب، بیهوشی، تزریق خون
|
  • S. Valizadeh, A. Chegini*, F. Behnaz, R. Karbalaeifar, A.A. Pourfatholah Pages 99-107
    Background and Objectives

    Aortic aneurysm repair surgery (AAAs) is associated with massive bleeding that causes coagulation disorders during and after surgery. Considering that blood consumption in these patients has been studied in a few articles, we decided to investigate more.

    Materials and Methods

    In a cross-sectional study, patients with abdominal aortic aneurysms requiring surgical repair from January 2018 to August 2020 were evaluated at Shohada-e-Tajrish Hospital. The blood component utilization was evaluated. Graph Pad prism 9.0.0 (121) software was used for statistical analysis (p < 0.05 was considered significant).

    Results

    Of 20 patients with aortic aneurysm repair, 16 (80%) were male and 4 (20%) were female. Seven cases (35%) of them received Fresh frozen plasma (FFP) in addition to packed red blood cells (PRBCs). The mean of FFP utilization was 3.7 ± 1.5 units and in 13 patients (65%) only PRBcs were transfused. Platelets was not transfused in any of the patients. The relationship between red blood cells transfusion with the hemoglobin level before surgery and patient age was evaluated. Also, the relationship between INR before surgery and FFP transfusion was assessed, none of which was statistically significant.

    Conclusions 

    Despite extensive aortic artery surgery and massive bleeding, in 65% of patients only packed red blood cells were transfused. In 35% of patients, in addition to PRBC, FFP was transfused, but no platelets was administered.

    Keywords: Blood Transfusion, Aortic Aneurysm, Red Blood Cells, Fresh Frozen Plasma, Platelets, Surgery
  • F. Tobeyani, S. Milani, F. Yari* Pages 108-121
    Background and Objectives

    in-vitro immunization is one of the common methods of immunization as a preliminary step in the production of Monoclonal Antibodies. In this method, peripheral blood mononuclear cells (PBMC) are isolated and incubated in culture medium with necessary factors for immunization. Antigen-specific B lymphocytes proliferate and differentiate into cells that secrete specific antibodies. In the current study, we aimed to identify various factors and contributing elements on B cell In-vitro immunization process for the generation of antibody against Kell blood group antigen.

    Materials and Methods

    In this experimental study, Kell antigen was purified from Kell+ whole blood. Peripheral blood mononuclear cells were isolated using a density gradient approach from Kell- whole blood bag. After exposure to L-Leucyl-L-leucine methyl ester (LLME), they were incubated with other required factors for immunization, including antigen (500-1000 ng/ml), adjuvant (5-20 mg/ml), and cytokines (9.5 pg/ml). After 7-11 days, cells supernatant was evaluated using a sensitive method, ELISA, for antibody production.

    Results

    It was observed that the most desirable culture condition for immunization and further production of specific anti-Kell antibody from mononuclear cells was 0.25 mM concentration of LLME employing 500-1000 ng of Kell antigens and 10 microliter MLC. In the mentioned condition, the optical density was read at 450 nm as 2.052 ± 0.03, which was the representative of production of specific anti-Kell antibody.

    Conclusions

      Based on the study, immunization in culture medium against Kell antigen can be done. By employing different factors, the production of anti-Kell producing cells in culture condition can be optimized.

    Keywords: Immunization, Antibody, Kell Blood-group System
  • R. Salimi*, B. Zolfaghari, H. Isfahani, H. Rafieemehr Pages 122-130
    Background and Objectives

    The clinical manifestations of bleeding diseases is very important in terms of proper management and prevention strategies. The aim of this study was to determine the frequency of early clinical manifestations of bleeding diseases in Hamadan.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, 76 patients with hemorrhagic diseases with medical records in Besat Hospital during 2020-2021 in terms of age, sex, type of hemorrhagic disease, the primary clinical manifestations, coagulation factor level, family history of hemophilia, number of blood product injections, receiving way of blood products and illness severity were evaluated. Data were analyzed using chi-square test and SPSS software version 23.

    Results

    The mean age of patients was 24.60 ± 15.56 years; 82.92% were male and 17.08% were female. Hematoma (18.42%), petechiae and ecchymosis (18.42%), bleeding after circumcision (18.42%), and nosebleeds(10.50%) were the  most  common initial manifestations. Hemophilia type A with 67.1% which was severe (66.77%), moderate (14.4%) and mild (18.83%). No significant difference between the severity of hemophilia with the initial manifestations of the disease and the type of product was observed and neither between girls and boys in terms of initial clinical manifestations.

    Conclusions 

    In this study, the most common BDs in hemophilia occurred within the ages of 1-2 years with Glanzman syndrome the most frequent. Hematoma, petechiae, ecchymosis, and bleeding were the most common occurrences in hemophiliacs. Most of them had a severe form of the disease and in terms of type, severity, and first clinical manifestations of  hemophilia the findings were almost similar to the results of other studies.

    Keywords: Hemophilia A, Hospitals, Bleeding
  • M. Gholami, A.M. Keshtvarz Hesam Abadi, K. Hajinabi, L. Riahi, S. Haghpanah*, Sh. Miladi Pages 131-139
    Background and Objectives

    Blood consumption is of great importance in the world and Iranian medicine and is effective in saving the lives of many patients. The high cost of preparing blood and blood products indicates the considerable importance of managing the use of blood bags.

    Materials and Methods

    This study was descriptive and cross-sectional. The study tool was a researcher-made questionnaire with five options based on the Likert scale; its validity and reliability were confirmed by experts. The sample included 201 anesthesiologists, surgeons, and operating room staff of Nemazee Hospital to complete the questionnaire. Data were analyzed in SPSS 23 software.

    Results

    In evaluating the current situation of optimal blood consumption management in the operating rooms from the participants' point of view, the most common items included:  "Development of educational programs to manage blood consumption through meetings and lectures, and retraining and training workshops" and "Registration and reporting of reasons for obsolescence of blood products (e.g. poor performance in over-ordering)" (79.1% and 78.1%, respectively). In terms of feasibility, the most common factors improving the current situation consisted of: "Use of safe blood transport equipment in the hospital" and "Prioritize the use of older blood bags instead of newer blood bags (in accordance with FIFO law (First In / First Out) by blood banks)".

    Conclusions 

    This study showed that blood reservation is done too much. In this regard, there is a need for more control in terms of quality and quantity in the operating room of hospitals.

    Keywords: Blood Transfusion, Operating Rooms, Hospitals
  • M. Farahangiz, M. Amini, L. Kasraian* Pages 140-147
    Background and Objectives

    Considering the importance of training of nurses in the field of blood transfusion, we evaluated the level of knowledge of nurses regarding blood transfusion.

    Materials and Methods

    This was a descriptive cross-sectional study performed on nurses in Shiraz hospitals in 2019-2020. The level of knowledge was determined using a questionnaire before and after the course by pre-test and post-test. The questionnaire consists of two parts. The first part has a questions regarding demographic characteristics . The second part has 28 four-answer questions about blood and blood components, indication, administration and complications. The data was analyzed using SPSS-23 software by paired t tests, chi-square, McNamara , change score t test, Anova ,and  correlation tests .

    Results

    The mean score of awareness after class was significantly increased (13.47 ± 3.80 from 28 to 20.21 ± 5.45 out of 28) (p < 0.001). The increase in awareness was significant in all blood transfusion items.

    Conclusions

      Due to the lack of sufficient knowledge of nurses in the field of blood transfusion the education of nurses is essential to improve blood safety. Therefore, planning training classes in the field of transfusion medicine on a regular and continuous basis and evaluating the impact of education is recommended.

    Keywords: Transfusion, Knowledge, Nurses
  • L. Rajabi, A. Rajabi, A. Mohammadi, R. Khademi, Gh. Khamisipour* Pages 148-157
    Background and Objectives

    Acute lymphoblastic leukemia is a malignant hematologic disorder of lymphoid lineage. As a result of chemotherapy side effects, treatment with medicinal plants has recently been considered by researchers. Previous studies on Moringa olifera have shown its anti-cancer properties on some cancer cell lines. The aim of this study was to investigate the cytotoxic effects of Moringa oleifera leaves on Jurket and Raji cell lines of acute lymphoblastic leukemia.

    Materials and Methods

    In this experimental study, after preparing aqueous and ethanolic leaf extract of Moringa olifera, Jurket and Raji cells were treated with different concentrations of extracts for 48 hours. Cell groups’viability was assessed by trypan blue staining and MTT assay. Peripheral blood mononuclear cells (PBMC) were used as a control group. Statistical analysis of data was performed using Gragh Pad Prism 6 and one-way ANOVA test.

    Results

    Treatment of Jurkat and Raji cells with all concentrations of aqueous and ethanolic extracts led to inhibition of cell growth. The highest percentage of growth inhibition was obtained at a concentration of 150 μg/mL of aqueous extract, 48.5% and 47.4% for Jurkat and Raji cell lines, respectively. Also, the highest lethal percentage was obtained at a concentration of 50 μg/mL of ethanolic extract, 73.4% and 78.5% for Jurkat and Raji cell lines, respectively. The IC50 dose was obtained in all study groups at a concentration of 150 μg/mL.

    Conclusions 

    The leaves of Moringa olifera have the capacity to inhibit the growth and viability of Jurkat and Raji cell lines of acute lymphoblastic leukemia.

    Keywords: Acute Lymphoblastic Leukemia, Jurkat Cells, Moringa
  • F. Abdollahi Darmian, R. Delavar*, M. Nikoofar, M. Naderi Pages 158-165
    Background and Objectives

    Blood transfusion in patients with beta-thalassemia major can be considered as one of the major individual and social problems of this disease. This study is aimed to evaluate the effect of an aerobic exercise course on transfusion blood volume of patients with β-thalassemia major.

    Materials and Methods

    The present study was a quasi-experimental study with pre-test, post-test design with a control group in 2020-2021 in Zahedan. The subjects of the present study (24 patients with thalassemia major aged 15 to 35 years) were randomized by variable block method and were divided into two groups of exercise (n= 14) and control (n= 10). Participants in exercise group started regular walking for 8 weeks. Paired t- test statistical method was applied to analyse the data within the groups while analyse of covariance (ANCOVA) method was utilized to compare the groups, p< 0.05.

    Results

    Intra-group comparisons revealed the reduction of transfusion blood volume following 8 weeks of aerobic exercise in both exercise (2421.43 ± 462.73 mL, p = 0.001) and control (2130.0 ± 330.15 mL, p = 0.039) groups, when compared to the pre-study exercise. Results of inter-group comparisons demonstrated no significant difference in two studied groups (p = 0.221), although the reduction of transfusion blood volume in exercise group was more evident than the control group.

    Conclusions 

    According to the results, it is concluded that doing aerobic exercise training accompanied with the treatment methods utilized for thalassemia major patients reduced their need for blood transfusions, when exercise duration is sufficiently long.

    Keywords: Beta-Thalassemia major, Blood Transfusion, Aerobic Exercise
  • F. Mohammad Hoseini, M. Maleknia, M. Amrovani, J. Jodat, A. Mansourian* Pages 166-182
    Background and Objectives

    Although there have been significant advances in the treatment of cardiovascular patients, but the side effects of treatment are the most critical challenges that cardiologists face today after surgery. Inflammation is one of the complications of using anesthetics and blood transfusions in patients. Therefore, in this study, the factors related to erythrocyte storage lesion and their effect on the molecular aspects of inflammation induced by blood transfusion and the use of anesthetics after heart surgery were investigated to reduce this problem.

    Materials and Methods

    Relevant literature was identified by a PubMed search (2001-2021); the search was limited to English-language papers containing the following terms and phrases, “Thoracic surgery”, “Inflammation”, “Anesthesia”, and “Blood Transfusion”.

    Results

    Factors related to the lysis of RBCs accumulate during the storage of blood products in the bags including Hb, Heme, and ammonia; can cause inflammation through distinct pathways in the post-surgical patients. Using different anesthetics can also trigger inflammatory responses. However, some of these anesthetics act as a double-edged sword and can induce inflammation or prevent it.

    Conclusions 

    Identifying the factors that increase due to immune response stimulation and the pathways preventing inflammation can be an excellent therapeutic strategy to reduce inflammation after cardiac surgery.

    Keywords: Thoracic Surgery, Inflammation, Anesthesia, Blood Transfusion